-
#
Potražite nas i na...
#
Facebook
MSN
Forum
#
SitNGo strategija
#
#
MTT strategija
#
#
Partneri
#
#
#
MTT bankroll management
#

MTT bankroll management

Tisuće igrača na turnirima i struktura isplate nagrada prema kojoj jedino prvih par mjesta na turniru osvajaju značajne novčane nagrade, čine MTT igru podložnu utjecaju varijance i velikih swingova. Uspješan MTT igrač sa dobrim povratom investicije (ROI = return over investment) vrlo lako može odigrati nekoliko desetaka turnira bez značajnije novčane nagrade. Vremenski to može trajati tjednima ili čak mjesecima.

Zbog navedenih razloga, bankroll management (upravljanje bankom) je vrlo važan faktor uspjeha MTT poker igrača jer ih oslobađa pritiska uzrokovanog dugim nizom loših rezultata koji su neminovni u ovoj vrsti pokera. Dobro upravljanje poker bankom iznimno je bitno i za sve druge poker igrače a pogotovo za one koji igraju multi table turnire.

Koliko mi treba buy-inova?

Broj buy-inova koje je potrebno imati kako bi se uspješno upravljalo poker bankom, uglavnom ovisi o 2 faktora. Prvi je mogućnost zamjene banke u slučaju da ostanete bez cijelog iznosa. Drugi faktor je vaš stil igre i kolika varijanca dolazi s tim stilom. 

Nepisano je pravilo da online poker profesionalci koji igraju MTT trebaju imati poker banku od 100 buy-inova za limit koji igraju. To se nekom početniku može činiti previše ali pogled na prirodu MTT igre i koji utjecaj ima varijanca, otkrit će zašto je tome tako.

Recimo da ste uspješan MTT igrač koji ima povrat investicije tj. ROI od 100%. To znači da ćete s vremenom udvostručiti iznos novca koji ste potrošili na ulazne naknade turnira (buy-in). Pogledajmo sada strukturu isplate na nekom većem online turniru, npr $30 000 guaranteed turniru na Poker Starsu. Prvo mjesto nosi 13%, drugo 9%, treće 6% itd a posljednje mjesto koje osvaja nagradu nosi 0.04% ukupnog nagradnog fonda. Kao što vidite, struktura nagrada je takva da veliku većinu novca osvajaju prvih par mjesta a ostatak igrača dobiva mrvice.

Bez obzira koliko ste kvalitetan igrač i koliko često osvajate novčane nagrade, ako niste na finalnom stolu, nećete osvojiti neki značajniji novac. I ne samo to, prave nagrade se kriju samo na prva 3-4 mjesta a može proći dosta vremena dok ih ne osvojite. Upravo zbog toga je potrebna velika poker banka, kako biste izdržali nizove odigranih turnira u kojima ne uspjevate doći do finalnog stola i prave nagrade.

Da sumiramo priču. Rekreativci i oni koji po potrebi mogu nadomjestiti izgubljenu banku, trebaju imati oko 50 buy-inova. Profesionalci i ozbiljniji igrači, ne bi trebali igrati bez barem 100 buy-inova.

ROI na Multi table online turnirima

Postavlja se pitanje, ako ste dobar igrač, koliki ROI možete očekivati igrajući online multi table poker turnire te koliko odigranih turnira morate imati da bi se vaši rezultati mogli smatrati "realnima"? Okvirno, to izgleda ovako:

Fantastično ali neodrživo na dulji vremenski rok - 150% ROI i veći
Realna granica za najbolje MTT igrače - 100% ROI
Vrlo dobar rezultat za uspješne igrače - 70% ROI
Prihvatljivo - 30% ROI
Dobro je da ste pozitivni ali treba još puno učenja - <30% ROI

Koliko veliki treba biti uzorak odigranih turnira prije nego možete donositi konkretne zaključke? S obzirom na velike swingove koje multi table online turniri imaju u odnosu na druge oblike pokera, odgovor je vrlo velik! Tek nakon 1000 odigranih turnira možete dobiti neke okvirne pokazatelje a idealno bi bilo da imate nekoliko tisuća odigranih MTTa.

Multi table turniri i bonusi

Kako biste pomogli sami sebi u ostvarivanju većeg povrata investicije (ROI), nemojte zaboraviti obratiti pažnju na bonuse, promocije i razne turnire sa tzv "overlay"-om.

"Overlay" je engleska riječ a predstavlja pojam kada je nagradni fond veći od zbroja buy-inova svih prijavljenih igrača. To se obično događa na turnirima sa garantiranim nagradnim fondovima. Da bi privukli što više igrača takve turnire organiziraju skoro sve poker sobe ali se overlay može pronaći tek na onim manjim sobama, kao što je Poker Nordica i sl.

Za najbolje bonuse koje jedan turnirski igrač može dobiti, posjetite ovu stranicu - Najbolji bonusi za SNG i MTT igrače. (stranica u izradi)

Sit’N’Go strategija:
9 najčešćih grešaka
SNG bankroll management
Micro limit SNG i kako pobjediti
Uvod u 6max SNG strategiju


#
#
Linkovi
#
#
Partneri
#




#
Newsletter
#
 

 
#